Puntentelling en regels bij gelijke poulestanden
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Ga naar Algemeen > Puntentelling om de score-instellingen aan te passen. Je kunt werken met punten of sets.

Punten

Standaard werken toernooi op basis van punten. Het resultaat van een wedstrijd is dan altijd een enkele uitslag of set (1-0 of 1-1 bijvoorbeeld), zoals we dat kennen bij bijvoorbeeld voetbal. Je kunt het aantal punten instellen dat wordt toegekend voor een overwinning, gelijkspel en verlies tijdens poulewedstrijden.

Geavanceerde instellingen

Je kunt de geavanceerde instellingen inschakelen voor meer mogelijkheden. De volgende extra opties zijn dan beschikbaar:

• Punten voor een grote overwinning
    Ken een ander aantal punten toe voor een overwinning met 2, 3, 4 of 5 doelpunten meer dan de tegenstander.

• Punten voor een overwinning of verlies na verlenging, strafschoppen of golden goal
    Ken een ander aantal punten toe in het geval dat een poulewedstrijd eindigt in een gelijkspel en wordt beslist door verlenging, strafschoppen of golden goal. Dit werkt alleen als je de instelling Poulewedstrijden mogen niet eindigen in een gelijkspel gebruikt.

• Punten voor een gelijkspel met of zonder doelpunten
    Ken een ander aantal punten toe voor wedstrijden die eindigen in een gelijkspel waarin wel en niet is gescoord.

• Voer scores van strafschoppenserie in bij gelijk geëindigde wedstrijden
    Als dit is ingeschakeld, moet je de winnaar aanvinken wanneer de wedstrijd eindigt in een gelijkspel, zelfs voor poulewedstrijden.

• Doelpunten als aantal punten
    Ken één punt toe voor elk doelpunt dat in een wedstrijd wordt gescoord. Dit schakelt alle andere opties uit.

• Voer scores van de strafschoppenserie in voor wedstrijden die eindigen in een gelijkspel
    In plaats van de winnaar aan te vinken, vul je de volledige uitslag van de strafschoppenserie in. Je kunt vervolgens kiezen of je de gescoorde doelpunten uit de strafschoppenserie wel of niet meetelt voor het doelsaldo.

Poule-standen en tiebreakers voor toernooien met punten

Je kunt zelf bepalen hoe teams gerangschikt moeten worden in de poules en welke tiebreakers van toepassing zijn als twee of meer teams een gelijk aantal punten hebben. Je kunt criteria toevoegen of verwijderen en ze in de gewenste volgorde slepen. De volgende criteria zijn beschikbaar:

• Aantal punten
    Het aantal toegekende punten op basis van winst, gelijkspel en verlies

• Doelsaldo
    Het aantal gescoorde doelpunten min het aantal tegendoelpunten.

• Aantal gescoorde doelpunten

• Onderling resultaat
    Een directe vergelijking tussen de teams die nog gelijk staan, op basis van de gekozen criteria. De wedstrijden tegen de andere teams uit de poule worden even niet meer meegenomen.

• Aantal gewonnen wedstrijden

• Gemiddeld aantal punten per wedstrijd
    Het aantal punten gedeeld door het aantal gespeelde wedstrijden.

• Minste aantal tegendoelpunten

• Aantal wedstrijden zonder tegendoelpunten

• [Je eigen criteria]
    Ga naar Algemeen > Puntentelling > Houd meer punten bij om je eigen statistieken op teamniveau aan te maken, zoals bijvoorbeeld een FairPlay klassement. Deze statistieken kan je daarna gebruiken als criteria.

Sets

Sets worden gebruikt in sporten zoals tennis of volleybal. De uitslag van een wedstrijd bestaat uit minimaal twee sets, zoals 6-3; 6-1. Als je het aantal sets instelt op een even aantal (zoals 2), dan kun je optioneel een beslissende set inschakelen. Als je het aantal sets instelt op een oneven aantal (zoals 5), kun je optioneel de Playoff/Best of-modus inschakelen.

Je kunt punten toekennen in poulewedstrijden op basis van het totale resultaat over alle sets of per set apart. Sets kunnen alleen in een gelijke stand eindigen wanneer je punten toekent per set apart.

Poule-standen en tiebreakers voor toernooien met sets

• Aantal wedstrijdpunten
    Het aantal toegekende punten op basis van de wedstrijduitslagen.

• Setsaldo
    The number of sets won minus the number of sets lost. ​

• Setquotiënt
    The number of sets won divided by the number of sets lost. ​

• Puntensaldo in sets
    Het aantal gemaakte punten in de sets min het aantal punten tegen gekregen in de sets.

• Puntenquotiënt in sets
    Het aantal gemaakte punten in de sets gedeeld door het aantal punten tegen gekregen in de sets.

• Aantal gescoorde punten in sets

• Aantal gewonnen sets

• Gemiddeld aantal wedstrijdpunten
    Het aantal behaalde wedstrijdpunten gedeeld door het aantal gespeelde wedstrijden

• Minste aantal punten tegen in sets

Meerdere puntentellingen

Klik op Puntentelling toevoegen om een nieuwe puntentelling aan te maken. Op de Indeling pagina kan je vervolgens per fase, poule, bracket of losse wedstrijd kiezen welke puntentelling gebruikt moet worden. Dit kan door op het potloodje naast de naam van de fase of het element te klikken.

Meerdere puntentellingen kunnen handig zijn voor toernooien waarbij je bijvoorbeeld eerst 'best of three' speelt tijdens de groepsfase en daarna 'best of five' tijdens de knock-outfase.